NOS NieuwsAangepast

"Eerder actie bij problemen kind"

Er moet eerder worden ingegrepen als het vermoeden bestaat dat het niet goed gaat met een kind. Scholen, gemeenten, huisartsen, GGD's en organisaties waar de zorg voor het kind centraal staat, moeten hun schroom kwijtraken. Dat stelt het Samenwerkend Toezicht Jeugdzorg (STJ).

De toezichthouder maakte samen met de Inspectie Jeugdzorg een analyse (.pdf) van acht onderzoeken naar calamiteiten met kinderen in 2011 en 2012. Daaruit blijkt dat verschillende instanties nog steeds vaak niet van elkaar weten dat ze bij hetzelfde kind betrokken zijn. "Iedereen doet op zijn manier zijn best, maar ze vergeten over hun grenzen heen te kijken", aldus het STJ, "en dan komt er geen oplossing".

Volgen

Het STJ vindt dat een organisatie het kind moet blijven volgen nadat een ander de zorg heeft overgenomen, zodat het kind niet tussen wal en schip valt.

De schroom waar de toezichthouder over spreekt, is vooral te zien in de gezondheidszorg. Huisartsen en GGD's houden vaak strikt vast aan de bescherming van de privacy van een kind, waardoor waardevolle informatie niet wordt gedeeld. Daardoor wordt niet altijd op tijd ingegrepen.

Terwolde en Utrecht

Een van de zaken die het STJ en de Inspectie Jeugdzorg bekeken, is die van het overlijden van twee kinderen van 10 en 7 jaar in een vakantiepark in Terwolde (Gld.) in januari 2012. De moeder werd daarbij zwaargewond aangetroffen en door de politie aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het overlijden van de kinderen.

Een andere zaak is die van een kind van 3 in Utrecht, dat in 2011 overleed na te zijn mishandeld. Het kind kwam in 2007 meteen na zijn geboorte in een pleeggezin terecht, maar mocht na drie maanden naar zijn biologische moeder. In 2009 en 2010 kwamen bij zowel Bureau Jeugdzorg als het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling meldingen binnen van mishandeling, waarop een verzoek om ondertoezichtstelling volgde. Nog vóór de behandeling van het verzoek door de kinderrechter overleed het kind aan de gevolgen van mishandeling.

Verantwoordelijkheid

In 2015 wordt de jeugdzorg gedecentraliseerd en krijgen de gemeenten een groot deel van de verantwoordelijkheid op hun bord. Het STJ hoopt dat die de kans aangrijpen om de regie te voeren op dit terrein.

Het STJ is een samenwerkingsverband van vijf inspecties die zich bezighouden met de zorg voor jeugdigen, de Inspecties van Onderwijs, Gezondheidszorg, Jeugdzorg, Sociale Zaken en Werkgelegenheid, en Veiligheid en Justitie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl