NOS NieuwsAangepast

Eerste Fotograaf des Vaderlands

Ilvy Njiokiktjien is benoemd tot de eerste Fotograaf des Vaderlands. Zij treedt op als ambassadeur van de Nederlandse fotografie.

De benoeming werd bekendgemaakt tijdens de lancering van de Fotoweek. Dat evenement, een initiatief van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam en het fotomuseum Foam in Amsterdam, wordt gehouden van 20 tot en met 29 september.

Eén jaar

Met de benoeming willen de musea het vak fotografie bij het brede publiek onder de aandacht brengen.

Njiokiktjien (28) mag de erefunctie een jaar lang bekleden, naar het voorbeeld van de Dichter des Vaderlands. Ze zal optreden in de media en ze maakt voor de Fotoweek een speciale serie over verjaardagsfeestjes.

Freelance

Ilvy Njiokiktjien is freelance fotograaf. Haar werk verschijnt in toonaangevende internationale bladen en is bekroond met diverse prijzen.

In 2008 won ze de prijs voor jong talent van de Zilveren Camera en de National Geographic Fotoprijs in de categorie Mens.

In 2011 brak ze internationaal door met haar serie 'Afrikaner Bloed', waarvoor ze in twee categorieën een prijs won bij de World Press Photo. Dit jaar won Njiokiktjien de eerste prijs in de categorie Buitenland Documentair bij de Zilveren Camera.

Theo Maassen

In mei 2008 kwam zij in het nieuws toen cabaretier Theo Maassen haar camera stukgooide op het podium van de Melkweg in Amsterdam, omdat ze hem zonder zijn toestemming fotografeerde.

Van de organisatie had ze echter toestemming gekregen om overal te fotograferen. Maassen en de Melkweg boden hun excuses aan en zegden toe de camera te vergoeden.

Activiteiten

Tijdens de Fotoweek in september organiseren fotografen, musea, bibliotheken en boekhandels activiteiten rond fotografie. Er zijn onder meer lezingen, workshops en exposities. Het thema van de eerst editie is 'Kijk! Mijn familie'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl