NOS NieuwsAangepast

"Nederlands kind het gelukkigst"

Nederlandse kinderen zijn al jaren het gelukkigst van alle kinderen in westerse landen. Unicef heeft het welzijn van kinderen in 29 landen vergeleken en net als in een rapport van vijf jaar geleden komt Nederland als beste uit de bus.

De onderzoekers keken naar materiële rijkdom, gezondheid en veiligheid, onderwijs, gedrag en risico's en huisvesting en woonomgeving. Op drie van de vijf onderdelen scoort Nederland het best. In de top vijf staan ook Noorwegen, IJsland, Finland en Zweden.

Crisis

Kinderen in de VS, Litouwen, Letland en Roemenië hebben het vaak veel minder goed. De vier landen staan onder aan de lijst van Unicef.

Nederlandse kinderen hebben bijvoorbeeld het minst vaak overgewicht, ontbijten goed en de meeste kinderen drinken geen alcohol. Nederland scoort wat minder goed op het gebied van babysterfte en cannabisgebruik.

Unicef zegt dat de meeste cijfers die gebruikt zijn in het onderzoek dateren uit 2009 en 2010. De gevolgen van de crisis voor het welzijn van kinderen zijn daardoor nog niet goed te zien in dit rapport.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl