NOS NieuwsAangepast

Snel besluit over Scheper-chirurg

Het Openbaar Ministerie maakt binnen twee weken bekend wat het doet met de aangiften van slachtoffers van een chirurg in het Scheper Ziekenhuis in Emmen. De chirurg, Nick R., werd in 2009 door het ziekenhuis ontslagen omdat hij verantwoordelijk zou zijn voor het overlijden van zeker vijf patiënten na het aanbrengen van een maagband.

Het Openbaar Ministerie begon in januari 2010 een onderzoek tegen de inmiddels voormalige chirurg. Hij wordt verdacht van dood door schuld en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. In 2011 verloor hij zijn BIG-registratie, waardoor hij niet meer als arts mocht werken.

Ernstig letsel

17 mensen deden aangifte. Zes aangiftes zijn gedaan door nabestaanden van patiënten die zijn overleden. De andere zijn afkomstig van slachtoffers die zeggen dat ze ernstig letsel hebben overgehouden na een maagverkleiningsoperatie.

Op 23 april houdt het OM een bijeenkomst voor alle mensen die aangifte hebben gedaan. Dan wordt onder meer een toelichting gegeven op de uitkomsten van het onderzoek en de voortgang van de strafzaak.

Jansen Steur

Chirurg Nick R. werkte in 2010 nog enige tijd in de SLK-klinieken in de Duitse stad Heilbronn. In dat ziekenhuis werkte ook de omstreden neuroloog Jansen Steur en een andere omstreden neuroloog wiens naam niet bekend is gemaakt.

R. werd in hetzelfde jaar ontslagen, na anonieme tips over fouten. Het is niet bekend om wat voor fouten dat ging. In 2012 werkte hij ook nog in een ziekenhuis in Schmallenberg. De dag nadat dat in de publiciteit kwam, is hij op staande voet ontslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl