NOS NieuwsAangepast

15 jaar geëist tegen 'spion' P.

Het Openbaar Ministerie heeft 15 jaar cel geëist tegen ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken die jarenlang gespioneerd zou hebben voor de Russische geheime dienst.

De man wordt onder meer verdacht van het geven van staatsgeheimen aan de Russen, ambtelijke corruptie, witwassen en vuurwapenbezit. Volgens het OM staat vast dat Raymond P. (61) tegen betaling staatsgeheime documenten over onder meer de NAVO en de EU heeft doorgespeeld. Dat gebeurde sinds 2009 via een Russisch spionnenechtpaar in Duitsland. Het echtpaar zit sinds oktober 2011 vast.

Schulden

Het stel, Andreas en Heidrun Anschlag, woonde in de Duitse stad Marburg. De twee kwamen eind jaren tachtig Duitsland binnen als Oostenrijkers van Zuid-Amerikaanse afkomst, maar zouden eigenlijk Russische staatsburgers zijn die werkten voor de geheime dienst SVR. Ze vielen nauwelijks op vanwege hun normale levensloop en gezinsleven.

Door het onderzoek na de arrestatie van het echtpaar kwam Raymond P. in beeld. Hij was consulair medewerker bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij werd op 24 maart 2012 aangehouden en zit sindsdien vast. Het OM zegt dat hij grote schulden had en dat hij daarom door de Russen is gerekruteerd.

Zwijgrecht

Volgens het OM beroept P. zich op zijn zwijgrecht. Zijn advocaat zegt dat de Hagenaar het echtpaar alleen heeft geholpen met het vinden van een vakantiehuisje in Zeeland. De officier van justitie vindt dat onzin en zegt dat het slechts een verhaal is dat P. samen met het echtpaar Anschlag heeft ingestudeerd voor het geval ze ontdekt zouden worden.

De officier van justitie zegt dat P. met het landverraad levens van anderen mogelijk in gevaar heeft gebracht. De officier vindt een lange gevangenisstraf daarom passend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl