NOS NieuwsAangepast

AFM verwijt banken laksheid

Toezichthouder AFM vindt dat de Nederlandse banken afgelopen vrijdag het publiek veel eerder hadden moeten informeren over de cyberaanval op de websites van de banken. "Het was tien voor acht 's avonds toen de Nederlandse Vereniging van Banken met een beetje uitleg kwam over wat er eigenlijk gebeurde. Dat had uren eerder gemoeten", zegt AFM-voorzitter Ronald Gerritse.

Volgens Gerritse zijn banken te veel in hun schulp gekropen. "Het is oorverdovend stil aan de kant van de banken." De financiële instellingen moeten volgens de AFM-voorzitter werken aan het terugwinnen van vertrouwen. "Ze moeten open en eerlijk vertellen wat er aan de hand is."

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) maakte vrijdag bekend dat de problemen met het betalingsverkeer het gevolg waren van een DDoS-aanval. Dat is een cyberaanval waarbij grote aantallen computers worden ingezet om servers te bestoken en zo te overbelasten. Websites worden dan onbereikbaar.

"Transparant en slagvaardig"

De NVB zegt zich niet te herkennen in de kritiek van de AFM. De banken zeggen dat het vrijdag even duurde om de bevindingen van de IT-specialisten van de afzonderlijke banken naast elkaar te leggen.

Toen de banken daaruit de conclusie konden trekken dat het om een DDoS-aanval ging zijn ze daar snel gezamenlijk mee naar buiten getreden, aldus een woordvoerder. De NVB zegt daarbij transparant en slagvaardig te hebben opgetreden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl