NOS NieuwsAangepast

Productiestop Nedstaal door asbest

Staalbedrijf Nedstaal heeft de productie zo'n acht uur opgeschort na de vondst van asbest. Volgens de directie is er geen gevaar geweest voor de gezondheid.

Vanochtend ging de staalproductie in de fabriek van het bedrijf in Alblasserdam pas weer van start, terwijl de wekelijkse productie normaliter op zondagavond begint.

'Hechtgebonden'

Het bedrijf, dat schrootmateriaal verwerkt tot onderdelen voor onder meer sportauto's en windturbines, vond materiaal met asbest op zijn schrootplaats "na een tip uit de schrootwereld".

Volgens operationeel directeur Jan Henk Wijma ging het om "hechtgebonden asbest" dat nog niet was verwerkt en daarom niet schadelijk. "Het is het type asbest dat ook op het dak van een schuurtje kan zitten, en waarbij geen asbestvezels vrijkomen."

Het bedrijf heeft het deel van het terrein waar de asbest is gevonden, afgezet. In de rest van de fabriek zijn geen asbestvezels aangetroffen. "Dat betekent dat er geen gevaar is geweest voor de volksgezondheid", aldus Wijma.

'Incident'

Nedstaal verdenkt een specifieke leverancier van het leveren van asbestmateriaal. Het Openbaar Ministerie onderzoekt het materiaal dat vanochtend door deze leverancier werd gebracht.

Willem Schulpen van de actiegroep "Comité Asbest Nedstaal Nee" vermoedt dat Nedstaal in het verleden wel asbesthoudend materiaal heeft verwerkt. Volgens Wijma is dit niet het geval. Dat er nu asbest is gevonden, is een "incident", aldus de operationeel directeur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl