NOS NieuwsAangepast

Statenlid weg om Koraninternaten

Het Noord-Hollandse VVD-Statenlid Köksal Gör is afgetreden. Dat is bekendgemaakt op de vergadering van Provinciale Staten van Noord-Holland.

De positie van Gör was omstreden nadat bij een uitzending van Nieuwsuur was gebleken dat hij voorzitter is van een stichting die internaten beheert die kinderen van Turkse afkomst opvangen. Minister Asscher zei eerder over dergelijke internaten dat ze de integratie in de weg staan.

Op de internaten krijgen de kinderen begeleiding bij het maken van hun huiswerk, maar ook Koranlessen. Ook slapen de kinderen vaak op het internaat.

Opvattingen

In de internaten wordt de leer van de conservatieve moslimgeestelijke Fethullah Gülen uitgedragen. Gör is aanhanger van die beweging. De VVD had Gör verzocht om zijn functie als Statenlid neer te leggen. De partij vindt dat de leer die hij aanhangt niet te verenigen is met de opvattingen van de VVD.

Gör was niet zelf aanwezig bij de Statenvergadering. In een schriftelijke verklaring zegt hij: "De uitzending van Nieuwsuur staat mijn functioneren als Statenlid in de weg en daarom zeg ik mijn lidmaatschap op."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl