NOS NieuwsAangepast

Premier Portugal blijft aan

Premier Passos Coelho van Portugal zal niet aftreden. Passos Coelho leed afgelopen week een gevoelige nederlaag toen een pakket bezuinigingen werd afgekeurd, maar besloot vandaag toch aan te blijven.

Het Constitutionele Hof in Portugal haalde vrijdag een streep door verschillende bezuinigingsmaatregelen van de regering. De plannen waren volgens het hof in strijd met het gelijkheidsbeginsel en dus strijdig met de grondwet, omdat de bezuinigingen alleen ambtenaren, gepensioneerden en uitkeringsgerechtigden troffen.

Particuliere sector

De regering wilde het vakantiegeld van ambtenaren verlagen, net als de uitkeringen bij werkloosheid en ziekte. Werknemers in de particuliere sector zouden buiten schot blijven.

De centrum-rechtse regering van premier Passos Coelho wilde met de maatregelen 1,4 miljard euro besparen. Die bezuiniging is essentieel om te voldoen aan de voorwaarden voor de Europese noodlening van 78 miljard euro die Portugal twee jaar geleden kreeg.

Passos Coelho kondigde aan dat de regering nu extra moet bezuiniggen op zaken als zorg en onderwijs. Daardoor zullen meer mensen hun baan verliezen, vreest hij. "Het leven van de Portugezen en het kabinet zal een stuk moeilijker worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl