Cancellara wint ook Parijs-Roubaix

Fabian Cancellara heeft na 2006 en 2010 voor de derde keer Parijs-Roubaix gewonnen.

De Zwitser van RadioShack, vorige week ook al de beste in de Ronde van Vlaanderen, bleef op het Velodrome in Roubaix de Belg Sep Vanmarcke van Blanco voor in de sprint.

Niki Terpstra eindigde knap als derde. Hij won de sprint van het achtervolgende trio, dat een ronde achterstand had op de Noord-Franse wielerbaan. Sebastian Langeveld werd zevende.

Na Mons-en-Pévèle, een van de zwaarste van de 27 kasseistroken, ontstond er een kopgroep van dertien man, met Lars Boom, Terpstra en Sebastian Langeveld. Boom reed lek en alleen de Tsjech Zdenek Stybar en Belgen Stijn Vandenbergh en Vanmarcke konden in het spoor van Cancellara blijven.

Vandenbergh viel voorin weg na een val op de stenenstrook Carrefour de l'Arbre en Stybar nadat hij uit zijn toeclip was geschoten.

Achttien Nederlanders

Met Fabian Cancellara als de absolute favoriet trok het 198 renners tellende peloton zich om 10.30 uur in Compiègne op gang voor de 111de editie van de Hel van het Noorden. Achttien Nederlanders meldden zich aan de start van Parijs-Roubaix, met 27 kasseistroken in het 254 kilometer lange traject.

Erg koud was het niet en omdat het niet regende of geregend had, lagen de stenen er droog bij. Desondanks smakte de een na de ander tegen het wegdek. De Franse outsider Yoan Offredo knalde na 130 kilometer zelfs vol op een verkeersbord en viel uit.

Het kwartet Gert Steegmans, Mathew Hayman, Clément Koretzky en oud-winnaar Stuart O'Grady was er toen net vandoor gegaan en gevieren bereikten zij het Bos van Wallers met een minuutje marge.

Boom, Langeveld en Terpstra voorin

Na het Bos - en met nog 80 kilometer voor de wielen - zat een al enigszins uitgedund peloton de vier al op de hielen, maar het kwartet inlopen deed het nog niet. O'Grady en Koretzky geloofden het verder wel, maar Steegmans en Hayman peddelden vrolijk verder en schraapten opnieuw een minuut bijeen.

Pas bij Mons-en-Pévèle, een van de drie vijfsterren-stroken - 50 kilometer voor de streep - besloot Cancellara eens vol door te trekken om de concurrentie te testen. Prompt viel het peloton in stukken uiteen en voorin ontstond een kopgroep van dertien man.

Lars Boom, Sebastian Langeveld en Niki Terpstra waren daar van de partij, net als veldrijder Zdenek Stybar, Sébastien Turgot, Greg van Avermaet en de voor Blanco rijdende Sep Vanmarcke.

Pech Omega-Pharma-duo

De Belgen Vandenbergh en Vanmarcke sprongen weg uit die kopgroep van dertien, waaruit Boom door een lekke band was weggevallen. Cancellara keek het even aan om vervolgens in één ruk het gat met het duo dicht te rijden. In zijn spoor was Stybar moeiteloos aangehaakt.

Vervolgens sloeg het drama toe voor het Omega-Pharma-duo Vandenbergh/Stybar. De eerste ging op het Carrefour de l'Arbre onderuit nadat hij een toeschouwer had geraakt en de tweede schoot even later uit zijn toeclips. Cancellara dieselde door en Vanmarcke zat vast in z'n wiel.

De Zwitser hoopte Vanmarcke overboord te zetten met een versnelling op vier kilometer van de meet, maar de Belg gaf geen krimp en samen meldden ze zich bij het Velodrome.

Terpstra derde

Op het Velodrome in Roubaix volgde een spannende ontknoping. Vanmarcke werd de kop opgedrongen en begon ook van kop af aan de sprint. Net voor de meet werd hij echter gepasseerd door zijn Zwitserse rivaal, die na de streep uitgeteld ter aarde stortte.

Een half minuutje later won Terpstra de strijd om de derde plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl