NOS NieuwsAangepast

Brunswijk belooft veel 'cadeautjes'

Door correspondent Harmen Boerboom

"Ik zal de armoede uit Suriname verdrijven. Wanneer je huis op de veiling is beland, of als je geld nodig hebt: bel me en ik los het op." Ronnie Brunswijk strooit dollarbiljetten het publiek in. De menigte juicht en duikt erop af.

Niet de Amerikaanse rapper Rick Ross die door Brunswijk naar Suriname is gehaald, maar 'Romeo Bravo' is de held van de avond. "Ik word in 2015 president van dit land", roept de parlementariër, leider van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) en coalitiepartner van de NDP van president Bouterse.

De voormalig leider van het Jungle Commando lijkt alvast te zijn begonnen aan de campagne voor de verkiezingen van 2015. Hoewel Brunswijk nog in december de eenheid binnen de coalitie predikte, vaart hij nu steeds vaker zijn autonome koers. Met 'leuke dingen voor de mensen' paait hij zijn electoraat en hoopt hij nieuwe kiezers aan te trekken.

Decembermoorden

Zijn partijcombinatie zit nu nog stevig in het regeerpluche. President Bouterse heeft hem immers nodig voor de meerderheid in het parlement. Maar het is allerminst zeker dat dat in 2015 ook weer het geval zal zijn.

Steeds vaker wordt namelijk voorspeld dat de volgende regering in Suriname gevormd gaat worden door Bouterses Nationale Democratische Partij (NDP) en de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) van Chandrikapersad Santokhi. De VHP, nu de grootste oppositiepartij, heeft Bouterse in het verleden altijd uitgesloten als regeerpartner vanwege zijn rol bij de Decembermoorden.

Maar sinds in 2010 Santokhi aantrad als vernieuwende partijleider, is de koers een stuk pragmatischer geworden. "We moeten niet blijven vallen over personen en gebeurtenissen als daarmee de toekomst van ons land en van onze kinderen in gevaar komt", zei Santokhi in januari van dit jaar tegen de NOS.

Managementcursus

Brunswijk, die vooral in het Surinaamse binnenland razend populair is, timmert hard aan de weg. Zo heeft hij aangekondigd dat de Amerikaanse topartieste Rihanna in augustus naar Suriname komt en dat Beyoncé alvast geboekt staat voor de verkiezingscampagne van 2015. Intussen spijkert de voormalig guerrillaleider zijn inhoudelijke kwaliteiten bij door een managementcursus te volgen bij een gerenommeerd opleidingsinstituut in Paramaribo.

Brunswijk kan zich de cadeautjes voor het Surinaamse volk makkelijk permitteren. Hij is niet alleen politicus, maar ook een schatrijke zakenman. Tijdens de Binnenlandse Oorlog (1986-1992) verwierf 'De koning van Marowijne' zeggenschap over tal van gebieden in de districten Marowijne en Sipaliwini die rijk zijn aan goud en hout.

Drugssmokkel

Brunswijk is ook eigenaar van Surinames sterkste voetbalclub: Inter Moengo Tapoe. Ondanks zijn leeftijd (52) speelt hij zelf nog regelmatig in de wedstrijden mee. De politicus en zakenman is door de Nederlandse rechter bij verstek veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens drugssmokkel. Frankrijk heeft een arrestatiebevel tegen hem uitgevaardigd wegens verdenking voor een gelijksoortig misdrijf.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl