NOS NieuwsAangepast

Massaal protest in Bangladesh

In Bangladesh hebben honderdduizenden radicale moslims gedemonstreerd. Ze gingen in de hoofdstad Dhaka de straat om te eisen dat er een wet wordt ingevoerd die godslastering strafbaar stelt. Ze willen met name dat liberale bloggers die de islam beledigen de doodstraf kunnen krijgen.

Het protest in Dhaka, de lange mars genoemd, is een reactie op een actie van een groep bloggers. Die groep wil juist de doodstraf opleggen aan mensen die zich hebben schuldig gemaakt aan misdaden in de oorlog waarmee Bangladesh in 1971 onafhankelijk werd van Pakistan.

Tijdens die oorlog zijn er volgens Bangladesh meer dan drie miljoen mensen vermoord. Ook werden 200.000 vrouwen verkracht door Pakistaanse militairen en plaatselijke collaborateurs.

Doodvonnissen

Een aantal aanstichters van de misdaden van toen zijn onlangs berecht. Ze behoren tot een radicale islamitische partij. De bloggers vinden de uitgesproken straffen niet hoog genoeg en eisen doodvonnissen.

Voor het protest tegen de bloggers waren grote aantallen mensen van het platteland naar Dhaka gekomen. De opkomst was verrassend hoog, omdat er een nationale staking aan de gang was. Bussen en treinen reden daardoor niet. Seculiere leiders hadden de staking georganiseerd, met het doel om de organisatoren van het protest dwars te zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl