NOS NieuwsAangepast

ING: cyberaanval voorbij

ING zegt dat de cyberaanval op de systemen van de bank is gestopt. Ook vannacht en vanochtend had ING nog last van een DDoS-aanval.

Bij zo'n aanval zetten onbekenden grote aantallen computers in om servers te bestoken zodat ze overbelast raakten. Websites worden daardoor onbereikbaar.

ING-directeur Nick Jue zegt dat er sinds vanmiddag geen aanval meer is op de bank. "We hebben er alles aan gedaan om de aanval af te weren en brengen nu zo snel mogelijk onze dienstverlening op peil." Hij sluit niet uit dat er nieuwe aanvallen volgen.

Webwinkels

Sinds gisteren zijn de sites van ING vanwege de cyberaanval moeilijk bereikbaar. Vooral een groot deel van de iDEAL-transacties via ING mislukte. De bank zegt dat de gevolgen van de aanval langzaam wegebben. Als het klanten niet lukt om in te loggen dan moeten ze het later opnieuw proberen, adviseert de bank.

Ongeveer tweederde van de online betalingen via iDEAL bij ING lukte vandaag niet. Volgens de brancheorganisaties van webwinkels loopt de schade in de miljoenen euro's.

Toezichthouder De Nederlandsche Bank zei vanochtend de situatie "nauwgezet te monitoren". DNB spreekt tegen dat bestuurders zijn teruggekeerd van vakantie vanwege de cyberaanval. Dat gerucht deed op Twitter de ronde. DNB zegt wel dat de directeur die verantwoordelijk is voor het betalingsverkeer nauw contact houdt met de banken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl