NOS NieuwsAangepast

Regisseur Bigas Luna overleden

De Spaanse filmregisseur Josep Joan Bigas Luna is op 67-jarige leeftijd overleden. Volgens Spaanse media bezweek hij aan kanker.

Bigas Luna was de ontdekker van actrice Penelope Cruz en acteur Javier Bardem.

Hij wordt beschouwd als een van de invloedrijkste Spaanse filmmakers van de afgelopen jaren.

Hunkering

Hij maakte zijn eerste film,Tatuaje, in 1976. Zijn carrière nam een vlucht toen hij voor de erotische en humoristische film Jamón, jamón een Zilveren Leeuw kreeg op het Filmfestival van Venetië en de Juryprijs op het Internationale filmfestival van San Sebastian. De film uit 1992 was de doorbraak van Cruz en Bardem.

Jamón, jamón is een zwarte komedie over Spaans machismo, calorierijk voedsel, onderbroeken en de koortsachtige hunkering van zes personages naar (seksuele) bevrediging. In 1993 en 1994 maakte hij Huevos de Oro en La teta y la luna.

Digitale technieken

Bigas Luna maakte veel erotisch getinte films en onderscheidde zich daarmee van andere filmmakers in de jaren negentig. Ook experimenteerde hij al vroeg met nieuwe audiovisuele en digitale technieken.

Hij vertelde in 1993 in een interview met NRC Handelsblad dat hij geen films zou maken als vrouwen niet twee borsten hadden. "Spanjaarden houden van vlees, wijn en orale seks. Ik wil mijn wereld uitleggen. Ik wil laten zien wat wij graag zien. En duidelijk maken waarom dat zo is. Dus richt ik mijn intelligentie op het lichamelijke."

Bigas overleed thuis in zijn woonplaats Riera de Gaiá, zo'n 100 kilometer ten zuiden van Barcelona.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl