NOS NieuwsAangepast

SER wil integrale aanpak economie

Om de Nederlandse economie uit het slop te trekken, moeten de huizenmarkt, de bankensector en de pensioensector tegelijk worden aangepakt. Dat stelt de Sociaal-Economische Raad (SER) in een rapport over de Nederlandse economie.

De Nederlandse economie doet het slechter dan die in de landen om ons heen. Dat komt volgens de SER door de "negatieve wisselwerking" tussen die drie sectoren. In goede tijden gaat onze economie hard omhoog, maar hij wordt hard geraakt tijdens een recessie, schrijft de raad.

En dat zien we, volgens de SER, weer terug in het vertrouwen van consumenten en ondernemers. Het vertrouwen daalt en daarmee vallen ook de binnenlandse bestedingen ver terug.

Korte termijn

De SER doet een aantal voorstellen voor de verbetering van de economie. Zo zouden de hoogte van de hypotheek en de waarde van het huis meer in verhouding moeten komen. Verder adviseert de raad pensioenfondsen meer te beleggen in Nederland.

Omdat die maatregelen niet direct effect zullen hebben, geeft de SER ook aan welke punten op korte termijn aandacht nodig hebben. Dat zijn de probleemhypotheken, de financiering van het midden- en kleinbedrijf en een goede overgang naar het nieuwe pensioen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl