NOS NieuwsAangepast

OM gaat cyberaanval onderzoeken

Het OM gaat onderzoek doen naar de cyberaanval op de banken van gisteren. Het onderzoek zal worden uitgevoerd door het Team High Tech Crime van de Dienst Nationale Recherche.

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie hebben de banken verscherpte maatregelen genomen om hun systemen te beschermen. Ze worden hierbij gesteund door het National Cyber Security Centrum.

Het ministerie benadrukt dat er geen sprake is geweest van een inbraak in de systemen. Verder zijn er volgens het ministerie "momenteel geen aanwijzingen dat er een directe relatie bestaat tussen deze aanvallen en de aanvallen op de banken in de Verenigde Staten".

Internetbankieren

Het iDEAL-betalingssysteem van de banken was gistermiddag urenlang onbruikbaar door een DDoS-aanval. Daarbij worden servers met grote hoeveelheden data bestookt. Ook kon bij ING niet worden ingelogd voor internetbankieren. Het is nog volkomen onduidelijk wie er achter de aanval zat en wat het motief was.

ING werd vandaag opnieuw aangevallen, waardoor de meeste transacties met iDEAL mislukten. Om 16.00 uur meldde ING dat de aanvallen voorbij waren, maar dat klanten nog wel problemen kunnen ondervinden met onder meer inloggen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl