NOS NieuwsAangepast

Diplomatieke rel om "oude heks"

Argentinië is verwikkeld in een diplomatieke rel met buurland Uruguay door een opmerking van de Uruguayaanse president. Hij noemde zijn Argentijnse collega Cristina Fernandez de Kirchner een "oude heks".

President José Mujica (77) van Uruguay deed zijn uitspraak vlak voor het begin van een persconferentie. Hij dacht dat de microfoons nog uitstonden en zei tegen een medewerker: "Die oude heks is nog erger dan die schele man."

Daarmee bedoelde Mujica vrijwel zeker Nestor Kirchner, de in 2010 overleden echtgenoot van de Argentijnse president, die tevens haar voorganger was. Zij volgde haar loensende echtgenoot in 2007 op.

Op internet

Een Uruguayaanse krant zette de uitspraak van Mujica op internet. De Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Hector Timerman riep meteen de Uruguayaanse ambassadeur in Buenos Aires op het matje.

Mujica ontkent dat hij met zijn opmerking op het echtpaar Kirchner doelde, maar hij heeft niet kunnen uitleggen op wie zijn uitspraak dan wel betrekking had.

Schade beperken

In zijn wekelijkse radiopraatje probeerde Mujica de schade te beperken door te zeggen dat het Argentijnse en het Uruguayaanse volk van dezelfde placenta afstammen: "En daar komt niets of niemand tussen."

De spanning tussen de twee landen was de afgelopen tijd al opgelopen omdat Uruguay het buurland beschuldigt van protectionistische maatregelen die ten koste gaan van de internationale handel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl