NOS NieuwsAangepast

DDos-aanval botte bijl van hackers

De Nederlandse Vereniging van Banken zegt dat de problemen met internetbankieren die verschillende banken vandaag plaagden een DDos-aanval waren. Zo'n aanval is de botte bijl van internetcriminelen: gewoon zo vaak mogelijk een website opvragen tot de server bezwijkt. Lomp, maar effectief.

Het opzetten van een DDos-aanval is relatief simpel. Met een virus nemen hackers computers over zonder dat de gebruikers iets door hebben. Zo wordt een zombienetwerk gemaakt, waarvan de computers kunnen worden ingezet bij een aanval. Met één opdracht van de hacker kan het hele netwerk op een site richten, waarna de aanval een feit is.

Anonymous

Hoe makkelijk het is een DDos-aanval op te zetten bleek de afgelopen jaren wel, toen de aanvallen op de vijanden van WikiLeaks schering en inslag waren. Internetactiegroep Anonymous legde bijvoorbeeld de sites van MasterCard plat, toen het creditcardbedrijf geen giften naar de klokkenluiderssite wilde overmaken.

Toen een Nederlands Anonymous-lid dat was betrokken bij de aanval werd opgepakt, richtte de cybergroep zich op de sites van de politie en het OM, die prompt onderuit gingen. Later richtte Anonymous zijn pijlen op websites van de Tunesisch regering, uit solidariteit met de Arabische Lente.

Banken

Ook banken waren wel vaker doelwit van een DDos-aanval. In 2010 en 2011 ging de site van de Rabobank uit de lucht door aanvallen.

De afgelopen zes weken zijn vijftien grote Amerikaanse banken geregeld aangevallen. Hun websites verdwenen in totaal bijna 300 uur uit de lucht. Over wie er achter die aanval zit, wordt driftig gespeculeerd in de Amerikaanse media. Belangrijkste verdachte is Iran, omdat de aanval zo grootschalig is dat er volgens experts een land achter moet zitten.

Zondebok

Internetcriminelen zijn in het verleden overigens ook wel eens gebruikt als zondebok. Toen de site van de DSB-bank eruit vloog na de oproep tot een bankrun van Pieter Lakeman, zei een woordvoerder dat een DDos-aanval verantwoordelijk was voor de storingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl