NOS NieuwsAangepast

Cordaid ziet nieuwe kansen

De bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking komen volgens de hulporganisatie Cordaid hard aan. Maar voorzitter Grotenhuis ziet ook nieuwe aanknopingspunten voor de bestrijding van ongelijkheid en armoede.

In de kabinetsformatie hebben VVD en PvdA besloten om vanaf 2017 per jaar 1 miljard euro op ontwikkelingssamenwerking te bezuinigen. Vandaag werd de ministerraad het eens over de nieuwe aanpak van minister Ploumen. Daarin staan de economische belangen van Nederland centraler dan voorheen.

Ondanks deze benadering houdt het kabinet volgens Grotenhuis "geen uitverkoop" aan het Nederlandse bedrijfsleven. "Hulp is geen handel, maar handel kan wel helpen."

Coalitie tevreden

De regeringsfracties zijn blij met het nieuwe beleid. "Het traditionele ontwikkelingswerk gaat op moderne voet", zegt Tweede Kamerlid Maij van de PvdA. "We gaan kleine ondernemers uit ontwikkelingslanden steunen en Nederlandse bedrijven stimuleren om daar investeringen te doen. Ploumen laat zien dat hulp en handel hand in hand kunnen gaan."

De VVD is tevreden dat er "meer evenwicht komt" tussen ontwikkelingshulp en economie. "De aanpak is goed voor de economische vooruitgang in ontwikkelingslanden", zegt Tweede Kamerlid De Caluwé. "Daar mag het Nederlandse bedrijfsleven best van profiteren."

'Exportsubsidie'

Het CDA vindt de bezuiniging van 1 miljard euro per jaar pijnlijk. Dat hadden wij niet zo gedaan, zegt Tweede Kamerlid Mulder. "Wel vinden we het mooi dat het kabinet het uitgangspunt heeft overgenomen om hulp en handel te combineren."

Naar de mening van D66-Tweede Kamerlid Sjoerdsma trekt de PvdA ten opzichte van de VVD aan het kortste eind. "Het resultaat is een verkapte exportsubsidie waarbij de ontwikkelingsrelevantie ver te zoeken is."

Het is "duidelijk geen PvdA-verhaal" zegt Sjoerdsma. "Waar we het Nederlandse bedrijfsleven kunnen bevorderen, moeten we dat doen. Maar de nota van Ploumen heeft wel erg veel scherpe randjes. Ik hoop dat we die kunnen bijschaven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl