NOS NieuwsAangepast

'Noodplan kernramp België slecht'

De Belgische bevolking is niet voldoende beschermd tegen de gevolgen van een kernramp. Dat concludeert Greenpeace die alle rampenplannen van het land heeft geanalyseerd.

Volgens de milieuorganisatie blijft de regering ernstig in gebreke omdat ze niet in staat is genoeg bescherming te bieden. Uit protest heeft Greenpeace daarom een deurwaarder naar het verantwoordelijke ministerie in Brussel gestuurd.

Nederlandse grens

Twee kerncentrales, die in Doel en Tihange, staan niet ver van de Nederlandse grens. De noodplannen zijn volgens Greenpeace "hopeloos" verouderd en ongeschikt om veel mensen snel te evacueren en elders op te vangen. De noodscenario's gaan uit van een evacuatie van bewoners in een straal van 10 kilometer rond een centrale.

Volgens Greenpeace werd na de kernramp in Fukushima een gebied van 30 kilometer geëvacueerd vanwege het hoge stralingsniveau. "De Belgische regering laat de bevolking gewoon aan z'n lot over".

Vier opvangcentra

Als voorbeeld wordt de centrale in Doel bij Antwerpen genoemd. In geval van een ramp gaan er vier opvangcentra open voor geëvacueerden. Die bevinden zich allemaal in een straal tot 20 kilometer van de centrale. "Bij een ernstige kernramp liggen de centra dus in zwaar besmet gebied."

Greenpeace vindt dat de centrales in Doel en Tihange niet opnieuw opgestart mogen worden zolang de rampenplannen niet zijn aangepast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl