NOS NieuwsAangepast

Rechter: geen uitlevering Sabir K.

De Nederlandse terreurverdachte Sabir K. mag niet worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Eerst moet de VS bereid zijn om K. medisch te laten behandelen voor zijn posttraumatische stressstoornis.

In februari bepaalde een rechter in een kort geding dat K. wel mag worden uitgeleverd. Nu steekt de rechter in Den Haag daar in een nieuw kort geding een stokje voor.

Sabir K. wordt verdacht van het beramen van een aanslag op een Amerikaanse legerbasis in Afghanistan. Volgens K's advocaat is zijn cliënt door martelingen getraumatiseerd toen hij in Pakistan gevangen zat. Sabir K. zou daarom om humanitaire redenen niet aan de VS uitgeleverd mogen worden.

Al-Qaida

Minister Opstelten heeft eind 2012 de garantie gegeven dat K. alleen wordt uitgeleverd als hij ook in de VS voor zijn psychiatrische aandoening wordt behandeld. Die garantie werd nog eens bevestigd tijdens het kort geding in februari. De staat komt nu terug op die toezegging, omdat de VS daarin niet meewerkt.

De VS wil dat K. in de VS wordt berecht, omdat hij in Afghanistan voor al-Qaida heeft gevochten tegen militaire troepen van de VS. In oktober 2011 werd dat verzoek ingewilligd, maar K. spande daarna tweemaal een kort geding aan tegen minister Opstelten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl