Geen testvluchten meer met JSF
De twee Nederlandse JSF-testtoestellen blijven voorlopig aan de grond. Het kabinet heeft dat besloten, omdat er nog geen keuze is gemaakt voor de JSF als opvolger van de huidige F-16.
Vliegtuigbouwers als Saab en Boeing zijn ook nog in de race om de vervangende straaljagers te mogen leveren. Verder zou nog besloten kunnen worden om de ruim dertig jaar oude F-16 helemaal niet te vervangen.
Stallingskosten
Er zijn twee Joint Strike Fighters van Lockheed Martin aangeschaft om te testen of deze toestellen geschikt zijn voor de Nederlandse luchtmacht. Eén staat al in de stalling, de tweede wordt in de zomer geleverd.
Dat de toestellen voorlopig niet worden getest, is volgens minister Hennis-Plasschaert van Defensie geen aanwijzing dat het kabinet van de JSF afziet. De uitkomst van de besluitvorming is ongewis, zegt ze. "Alles ligt nog open."
Volgens ingewijden lopen de kosten voor de stalling van de twee toestellen in de miljoenen. Eerder bleek dat de stalling van één toestel voor zes maanden 1 miljoen euro kost.
Nazomer
In het regeerakkoord van het kabinet-Rutte II staat dat er dit jaar een knoop moet worden doorgehakt over vervanging van de F-16. Waarschijnlijk gebeurt dat in de nazomer, als Hennis haar visie op de krijgsmacht heeft gepresenteerd.
Verschillende bronnen bevestigen dat de test-JSF's in elk geval tot die tijd aan de grond moeten blijven, om niet de indruk te wekken dat er al voor dit type jachtvliegtuig is gekozen.