Crisis in Meerssen na bedreigingen

Het gemeentebestuur van Meerssen heeft een extra openbare raadsvergadering bijeen geroepen om de crisis te bespreken waarin de gemeente na de zelfmoord van wethouder Jo Dejong is beland. Meerdere politici en burgers ontvingen doodsbedreigingen, waardoor er volgens het gemeentebestuur "een instabiele politieke en bestuurlijke situatie" is ontstaan.

Wethouder Dejong pleegde vorige maand zelfmoord, nadat hij had moeten aftreden. Hij had tijdens het carnaval een vrouw die voor de gemeente werkt tegen haar zin een tongzoen gegeven. In eerste instantie weigerde hij zijn excuses aan te bieden. Later deed hij dit alsnog, waarna hij aftrad.

Stabiliteit

Na de zelfmoord van Dejong werd onder meer een oud-wethouder en raadslid John Ummels met de dood bedreigd. Hij legde zijn functie neer, net als twee andere raadsleden. Nog eens twee raadsleden stapten uit hun fractie. De coalitie kan hierdoor niet meer rekenen op een meerderheid in de raad.

Het gemeentebestuur heeft verder besloten om een feitenonderzoek in te stellen naar de politieke gebeurtenissen vanaf de vrijdag voor carnaval. Ook wordt een plan opgesteld om de stabiliteit van het bestuur te verbeteren. Het plan wordt tijdens de extra vergadering aan de raad voorgelegd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl