NOS NieuwsAangepast

Dijsselbloem snapt boosheid

Minister Dijsselbloem snapt dat Kamerleden er boos over zijn dat op Cyprus mensen veel geld van banken hebben gehaald, nadat die banken al waren gesloten. "Terwijl het land in grote problemen was, waren sommige mensen dus bezig hun eigen tegoeden weg te sluizen", zei Dijsselbloem in de Tweede Kamer. Hij noemde dat laakbaar.

Veel grote spaarders hebben op het laatste moment geld in het buitenland ondergebracht, bijvoorbeeld via filialen in het buitenland.

Onderzoek

De minister wees erop dat een van de redenen voor de Eurogroep om in te grijpen in Cyprus was dat er geld weglekte.

"Toen de banken dicht waren, is er nog steeds geld weggelekt en daarmee zijn regels overtreden", zei hij. Dijsselbloem benadrukte dat het om nationale regels gaat en dat de Cypriotische regering daar nu onderzoek naar doet. Nederland zal in de Eurogroep vragen naar dat onderzoek.

Dijsselbloem zei verder dat Cyprus er nu zelf voor moet zorgen dat de zaak op orde is en dat het daarbij wordt geholpen door de EU, de Europese Centrale Bank en het IMF. Volgens hem is er in Cyprus inmiddels veel woede over de houding van de banken in de aanloop naar de crisis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl