NOS NieuwsAangepast

ECB: Cyprus geen blauwdruk

De redding van Cyprus is geen blauwdruk voor toekomstige reddingen van eurolanden. Dat zei de president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, tijdens zijn maandelijkse persconferentie.

"Ik ben er zeker van dat de voorzitter van de eurogroep verkeerd is begrepen," aldus Draghi. De ECB-president benadrukt dat bij toekomstige reddingen "indien mogelijk, onverzekerde spaartegoeden (boven de 100.000 euro, red.) niet worden aangesproken."

Verwarring Dijsselbloem

In de nasleep van de financiële steun van de Eurogroep aan Cyprus ontstond veel commotie na een interview van Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem met de Financial Times en Reuters. Daarin antwoordde Dijsselbloem op een vraag of de redding van Cypriotische banken een blauwdruk is voor toekomstige reddingen van banken, dat aandeelhouders en obligatiehouders eerder zullen moeten bijdragen, en in de laatste plaats spaarders met tegoeden boven de 100.000 euro.

Volgens Draghi is de redding van SNS Reaal, waarbij achtergestelde obligatiehouders meebetaalden, "evenmin een blauwdruk." Achtergestelde obligaties zijn leningen met een hoger risico. Tot nu toe was het niet gebruikelijk dat deze groep moest meebetalen aan een redding van een bank.

'Niet slim'

Draghi noemt verder het aanvankelijke plan van de eurogroep om Cypriotische spaarders met tegoeden onder de 100.000 euro mee te laten betalen aan de financiële steun voor het land, "niet slim". Spaartegoeden tot dat bedrag worden in Europa gegarandeerd door de nationale depositogarantiestelsels.

In tweede instantie besloot de Eurogroep om alleen spaarders met tegoeden boven de 100.000 euro mee te laten betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl