NOS NieuwsAangepast

Japan zet geldkraan verder open

De Japanse Centrale Bank blijft de economie stimuleren. De nieuwe bankgouverneur Haruhiko Kuroda gaat fors meer geld in de economie pompen.

Op die manier moet er een einde komen aan het continu dalen van de prijzen, oftewel deflatie. Wanneer prijzen dalen, stellen mensen hun aankopen uit. Dat zet een rem op de economische groei. In Japan is hier al zo'n vijftien jaar sprake van.

Waardedaling yen

De maatregel is een initiatief van de nieuwe president van de Japanse Centrale Bank, Haruhiko Kuroda. De Japanse Centrale Bank pompt geld in de economie door staatsobligaties op te kopen van banken.

Met de opbrengsten hiervan kunnen banken vervolgens weer meer geld uitlenen. Daardoor komt er meer geld in omloop in de economie, daalt de waarde van de Japanse yen en stijgen de prijzen. Dat vooruitzicht moet consumenten ertoe aanzetten aankopen niet langer uit te stellen.

Goed voor export

Bijkomend effect van een goedkopere yen is dat Japanse producten in het buitenland goedkoper worden, wat goed is voor de export van het land. Bedrijven als Sony kunnen daarvan profiteren.

De beurzen in Japan reageerden positief op het nieuws. De Nikkei eindigde 2,2 procent hoger op 12.634,54 punten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl