NOS NieuwsAangepast

Proces 'bedrijvendokter' van start

In Rotterdam begint vandaag het proces tegen zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen. De man die ooit bekend werd als de 'bedrijvendokter', wordt verdacht van faillissementsfraude, valsheid in geschrifte, meineed en omkoping van voormalig directeur Scholten van het Rotterdamse Havenbedrijf.

De zaak dateert uit 2003 en de eerste zitting was in 2011. Toen werd besloten de zaak aan te houden voor verder onderzoek.

Van den Nieuwenhuyzen leidde tussen 1999 en 2004 de Rotterdamse Droogdok Maatschappij. Dat bedrijf bestond uit tientallen ondernemingen die vooral defensiematerieel produceerden.

180 miljoen euro

Volgens het Openbaar Ministerie wist hij van havendirecteur Scholten gedaan te krijgen dat die bankgaranties ter waarde van 180 miljoen euro beschikbaar stelde.

Met die bankgaranties verkreeg Van den Nieuwenhuyzen vervolgens leningen, maar die bleken achteraf niet gedekt te zijn. De gemeente Rotterdam leed daardoor grote financiële schade. Scholten werd ontslagen en de banken bleven zitten met een strop van 100 miljoen euro.

Scholten kreeg in 2010 een jaar gevangenisstraf, waarvan 4 maanden voorwaardelijk. Bij het gerechtshof in Den Haag staat momenteel een advocaat terecht die bij de zaak betrokken zou zijn.

Van den Nieuwenhuyzen zou verder miljoenen euro's hebben onttrokken aan bedrijven die op het punt van omvallen stonden.

Geknoeid

Het Openbaar Ministerie heeft tien jaar aan de zaak gewerkt. Van den Nieuwenhuyzen zegt dat justitie heeft geknoeid met zijn strafdossier. Zo zouden getuigen documenten hebben ingezien die bewust zouden zijn gemanipuleerd, en zou ontlastend bewijs buiten het dossier zijn gehouden.

De zakenman noemt het proces zijn kans om zijn onschuld aan te tonen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl