'Problemen niet marokkaniseren'

De PVV vroeg het debat aan naar aanleiding van de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen»
De PVV vroeg het debat aan naar aanleiding van de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen ANP

Minister Asscher van Sociale Zaken zegt dat er problemen zijn met Marokkanen, maar dat er geen "Marokkanenprobleem" is zoals de PVV beweert. Op verzoek van de PVV debatteert de Tweede Kamer vanavond over dit onderwerp.

De PVV vroeg het debat aan naar aanleiding van de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen. Volgens Wilders werd in de discussie die daarop volgde ten onrecht gesproken over voetbalgeweld.

Afkomst

"Het is geen exclusief voetbalprobleem, maar een Marokkanenprobleem dat zich uit op straat, op school, in het winkelcentrum en op het voetbalveld. 65 procent van de Marokkaanse jongeren is al eens aangehouden door de politie. Waarom durft niemand dit eerlijk te benoemen?", schreef de PVV-fractievoorzitter in december vorig jaar. Na lang aandringen stemde de Kamer in met een debat.

Verschillende politieke partijen nemen stelling tegen de PVV. "De term Marokkanenprobleem wekt de suggestie dat er een probleem is met een hele bevolkingsgroep, dat afkomst een probleem is. Daarmee zet je mensen weg en daar neem ik afstand van," aldus Keklik Yücel van de PvdA.

Lik op stuk

"Er is geen Marokkanenprobleem in Nederland, maar je ziet dat Marokkaanse Nederlanders vaak in aanraking komen met justitie. Daar moet je niet voor weglopen en het debat over aangaan," zegt Malik Azmani van de VVD.

Volgens minister Asscher steekt het kabinet de kop niet in het zand. "We hebben een probleem met een flinke groep Marokkaanse jongens en dat moet worden opgelost. Ze vertonen te vaak grensoverschrijdend gedrag en komen te vaak in aanraking met politie en justitie. Dus de reactie moet ook zijn: lik op stuk. Maar ik vind het niet verstandig om iedere Marokkaan in Nederland voor dat probleem verantwoordelijk te stellen."

Deel deze pagina

Video

Kamer debatteert over problemen met Marokkanen

Volgens minister Asscher zijn er problemen met een flinke groep Marokkaanse jongens en moeten die worden opgelost.

Audio

  • Waarom komt er een 'Marokkanendebat'? Hebben we in Nederland een Marokkanenprobleem? De PVV beweert van wel, de rest van de Kamer meent van niet. Toch is er vanavond een... debat over het 'Marokkanenprobleem'. Waarom? Omdat, volgens politiek verslaggever Michiel Breedveld, iedereen het er wel over eens is dat er veel problemen met Marokkanen zijn.

Video en Audio

Meer video en audio