NOS NieuwsAangepast

Toch waarschuwen voor Pobelka

Honderden vitale instanties en organisaties die vorig jaar zijn besmet door het Pobelka-botnet, worden alsnog geïnformeerd door de overheid. De informatie die was buitgemaakt door Oost-Europese criminelen kan een mogelijke springplank vormen voor toekomstige aanvallen.

Het gaat vooral om inloggegevens die hoofdzakelijk via invoervelden in webbrowsers zijn verstuurd. Dat blijkt uit een analyse die verschillende veiligheidsdiensten hebben gemaakt van het databestand van 750 gigabyte dat vorig jaar werd gestolen. De NOS berichtte daar in februari over.

150.000 computers

Er is geen informatie aangetroffen die een acuut risico vormt voor de continuïteit van getroffen organisaties of de nationale veiligheid. Er zijn ook geen aanwijzingen voor spionage door andere landen. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer.

Bij de aanval zijn in totaal 150.000 computers in Nederland besmet geraakt. Daarbij zijn ook honderden organisaties die behoren tot de zogeheten vitale infrastructuur, zoals water- en energiemaatschappijen, ministeries, gemeenten en ziekenhuizen.

Informeren

Het Nationaal Cyber Security Centre, belast met computerveiligheid, gaat nu die bedrijven en organisaties op de hoogte stellen. Daar is zes weken voor uitgetrokken.

Via providers en andere organisaties wordt geprobeerd alle andere getroffenen te informeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl