NOS NieuwsAangepast

Autoverkopen fors gedaald

De autoverkopen in Nederland zijn gekelderd in het eerste kwartaal van dit jaar. Er werden 115.843 nieuwe auto's geregistreerd. Dat is een daling van ruim 30 procent, vergeleken met dezelfde periode in 2012. Vooral grotere, dure auto's werden nauwelijks verkocht.

De brancheorganisaties Bovag en RAI hadden de prognose voor heel dit jaar al naar beneden bijgesteld. Ze denken dat er in totaal zo'n 410.000 auto's worden verkocht.

Grootste verliezer

Daarmee is de branche op weg naar het een na laagste resultaat van deze eeuw. In 2003 werden 389.000 auto's verkocht.

Nagenoeg alle merken scoren in het eerste kwartaal een dikke min, blijkt uit berekeningen van onderzoeksbureau Aumacon. Er is sprake van een branchebrede slachting waar bijna geen automerk aan ontkomt. Grootste verliezer is Lexus. Het luxe-merk van Toyota ziet de verkoop met ruim driekwart (76%) dalen.

Ook Chevrolet (- 68%), Alfa Romeo (- 65%), Opel (- 53 %) en Nissan (51%) krijgen een harde tik. En bij Skoda (- 46%), Seat (- 45%) en Hyundai (- 39 %) hakken de verliezen er ook in.

Populairste

Uitzondering is BMW. Het Duitse merk plust 14%. Ook luxemerken Bentley en Maserati verkochten in het eerste kwartaal meer auto's, maar in absolute aantallen is dat te verwaarlozen.

Volkswagen blijft het populairste merk, met een marktaandeel van 12,5 procent. Ford, Peugeot, Renault en Kia volgen op ruime afstand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl