NOS NieuwsAangepast

Celstraf voor maoïstische moord

Een Chinese man van in de tachtig is veroordeeld voor een moord van meer dan 40 jaar geleden. De zaak deed in China veel stof opwaaien omdat hij stamt uit de tijd van de Culturele Revolutie, toen aanhangers van Mao honderdduizenden mensen over de kling joegen. Op de periode rust nog altijd een taboe in China.

De Chinese man, Qiu Riren, kreeg 3 jaar en 6 maanden cel. In 1967 was hij als lid van een volksgericht betrokken bij de dood van een plattelandsdokter die werd verdacht van spionage. Het volksgericht verklaarde de dokter schuldig, waarna hij werd gewurgd. Vervolgens hakte Qiu het lichaam in stukken om het makkelijker te kunnen begraven.

Cel of huisarrest

Afgelopen juli werd Qiu alsnog opgepakt. Dat leidde tot veel verbazing in China, omdat niet duidelijk was waarom de rechter zich uitgerekend over deze zaak uit de tijd van de Culturele Revolutie moest buigen. Duizenden volgelingen van Mao hadden zich misdragen na zijn oproep af te rekenen met intellectuelen, de bourgeoisie en de oude elite.

De rechter zei dat hij in zijn oordeel rekening heeft gehouden met de turbulente periode waarin de moord werd gepleegd en dat hij daarom een lichtere straf heeft gegeven. Het is niet bekend of Qiu de cel in moet of dat hij alleen huisarrest krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl