NOS NieuwsAangepast

Israël waarschuwt Hamas

Israël waarschuwt Hamas dat het geen nieuwe aanvallen vanuit de Gazastrook op Israëlisch grondgebied zal tolereren. Minister van Defensie Moshe Yaalon zei vanochtend dat Hamas verantwoordelijk wordt gehouden voor elke raketaanval uit de Gazastrook.

De waarschuwing van Israël volgt op de Israëlische luchtaanval op de Gazastrook van gisteren. Het was de eerste luchtaanval in het gebied sinds november vorig jaar. Er waren de afgelopen maanden wel Israëlische beschietingen rond de grens tussen Israël en de Gazastrook, maar geen luchtaanvallen.

Wapenopslagplaatsen

De aanval van gisteren op de stad Beit Lahiya, in het noorden van de Gazastrook, is volgens Israël uitgevoerd omdat militanten eerder op de dag twee raketten hadden afgevuurd. Een daarvan kwam op Israëlisch grondgebied terecht.

Voor zover bekend zijn er zowel in Israël als in de Gazastrook geen gewonden gevallen. In de Gazastrook zouden wapenopslagplaatsen doelwit geweest zijn.

Staakt-het-vuren

De raketten uit de Gazastrook zijn waarschijnlijk niet afgevuurd door Hamas, maar door een andere groepering, zegt NOS-correspondent Monique van Hoogstraten. Niemand heeft de verantwoordelijkheid opgeëist.

In november spraken Hamas en Israël een staakt-het-vuren af, na acht dagen van zware gevechten. Bij die strijd kwamen 170 Palestijnen en zes Israëliërs om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl