NOS NieuwsAangepast

Veel huishoudens hebben schulden

Een op de zes Nederlandse huishoudens heeft problematische schulden of loopt het risico die te krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken.

In vergelijking met een onderzoek van vier jaar geleden zijn meer huishoudens in de problemen gekomen. Volgens de onderzoekers gaat het bij huishoudens met schulden vaak om alleenstaanden en zijn het relatief veel vrouwen. Mensen in deze groep hebben vaker dan in het vorige onderzoek geen baan en ze vallen ook vaker in de laagste inkomens- en opleidingscategorie.

In de risicogroep, dat zijn dus huishoudens die de kans lopen om in de problemen te komen, zitten juist vaak gezinnen met kinderen. Vergeleken met het vorige onderzoek is deze categorie hoger opgeleid en ze hebben vaker een baan en een hoger inkomen.

Schuldhulpverlening

Staatssecretaris Klijnsma is geschrokken van de cijfers. Ze noemt het voorkomen en aanpakken van de schuldenproblematiek van groot belang. Klijnsma benadrukt dat in het regeerakkoord extra geld is uitgetrokken voor het bestrijden van armoede.

Volgens haar zijn mensen in de eerste plaats zelf verantwoordelijk voor het oplossen van hun schulden, maar hebben ook het bedrijfsleven, schuldeisers en incassobureaus een rol. En gemeenten zijn verantwoordelijk voor schuldhulpverlening.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl