NOS VoetbalAangepast

Mourinho nu even Sneijders vijand

Wesley Sneijder keert woensdag met Galatasaray terug bij de club waarmee hij in 2008 de Spaanse titel veroverde. De spelmaker werd door Real Madrid een jaar later echter op een zijspoor gezet. Hij koestert warme gevoelens voor José Mourinho, de huidige trainer van 'De Koninklijke'.

Sneijder stuurt nog regelmatig een sms'je naar de coach, met wie hij met zijn vorige club Internazionale de Champions League won. De band tussen voetballer en trainer gaat verder, zo liet de middenvelder dinsdag op de laatste persconferentie in de aanloop van het eerste duel in de kwartfinale van het miljoenenbal van de UEFA weten. "Hij is mijn grote vriend. Alleen nu is hij even mijn vijand."

De inmiddels 28-jarige Sneijder verhuisde in de zomer van 2007 voor maar liefst 27 miljoen euro van Ajax naar Real Madrid. Hij veroverde daar de landstitel, maar raakte een jaar later ook uit beeld omdat de nieuwe clubleiding zoals beloofd fors investeerde in nieuwe sterren als Cristiano Ronaldo (94 miljoen euro) en Kaka (68 miljoen) euro.

Florentino Pérez Rodríguez, de steenrijke directeur van Real, zal zich nog wel eens achter de oren heb gekrabd toen hij Sneijder in 2010 zag schitteren bij Internazionale en het Nederlands elftal. De Utrechter won de Champions League en Italiaanse landstitel en leidde Oranje naar de finale van het WK.

Galatasaray niet zo slecht

Sneijder haalde daarna echter nooit meer het niveau dat hem een van de beste spelers van de wereld maakte. Vandaar ook dat de Europese topclubs onlangs in de winterstop niet in de rij stonden toen hij mocht vertrekken bij Inter. Sneijder belandde uiteindelijk bij Galatasaray, dat ook weer niet zo slecht is als veel critici in Nederland doen vermoeden. "Anders schakel je Schalke 04 niet uit", beseft Sneijder. "Anders sta je niet in de kwartfinales."

Sneijder is realist genoeg om te beseffen dat Galatasaray als grote underdog aan het tweeluik met Real begint. "Maar we hebben kans, zeker als we in Spanje scoren. Ik heb ook overal gehoord dat we het niet tegen Schalke 04 zouden redden."

Galatasaray droomt van een megastunt. De koploper van Turkije rekent op Burak Yilmaz, de trefzekere spits. En Sneijder moet van de fanatieke fans net als Didier Drogba laten zien waarom hij voor veel geld naar Istanbul is verhuisd.

Drogba beleeft net als Sneijder een déjà vu in Estadio Bernabeu. Als spits van Olympique Marseille speelde hij daar in 2003 zijn eerste duel in de Champions League.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl