NOS NieuwsAangepast

Werkgelegenheid bouw achteruit

Het aantal banen in de bouw blijft de komende jaren dalen. Dat blijkt uit berekeningen van het Economisch Instituut voor de Bouw. Dat heeft de plannen uit het woonakkoord tussen minister Blok en vijf partijen doorgerekend.

Uit die doorrekening blijkt dat door het woonakkoord wel duizenden banen minder verdwijnen dan volgens de oorspronkelijke voorstellen uit het regeerakkoord, maar dat de werkgelegenheid in de bouw toch nog steeds fors achteruit gaat. Directeur Van Hoek spreekt van een beperkte correctie op een vrij grote teruggang.

Het EIB zegt dat het woonakkoord enkele scherpe kanten van het regeerakkoord afhaalt, maar dat het niet kan voorkomen dat het beleid de vraag naar woningen en de bouwproductie stevig afremt.

Financiering

De tijdelijke btw-verlaging voor verbouwingen pakt dit jaar wel gunstig uit. Die maatregel levert de bouw 600 miljoen euro aan extra investeringen op en dus ook meer werk. Maar dat voordeel valt volgend jaar weer weg.

Volgens de onderzoekers ligt er een echte kans als pensioenfondsen hypotheken gaan financieren. Dan gaat de rente snel omlaag. Als de rente met een half procent naar beneden gaat, levert dat bijna 20.000 banen extra op, zegt het EIB.

Uit de doorrekeningen van de onderzoekers blijkt verder dat de corporaties voldoende geld in kas hebben om de omstreden verhuurdersheffing van 1,7 miljard te betalen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl