NOS NieuwsAangepast

Weinig afgestudeerde polderimams

Van de 460 studenten die zijn begonnen aan een islam- en imamopleiding in het hoger onderwijs, is maar een beperkt deel afgestudeerd. Dat schrijft minister Bussemaker aan de Tweede Kamer. In september 2011 hadden 53 studenten een diploma gehaald.

Sinds 2005 heeft de Vrije Universiteit Amsterdam een islamopleiding. Een jaar later kwam er ook zo'n opleiding aan de Universiteit Leiden. De Hogeschool Inholland bood sinds 2006 een opleiding tot imam of islamitisch geestelijk verzorger aan, maar heeft onlangs besloten om daar mee te stoppen. De drie opleidingen hebben start- en ontwikkelingssubsidies van de overheid gekregen.

Te zwaar

De minister noemt "het lage rendement zorgwekkend, maar verklaarbaar". Ze wijst erop dat veel studenten de opleiding naast hun werk volgen, vanuit een persoonlijke belangstelling voor de islam. "Maar de combinatie van werk en studie blijkt in veel gevallen te zwaar."

Volgens Bussemaker blijft er behoefte bestaan aan in Nederland opgeleide 'polderimams', die een brug kunnen slaan tussen de islam en de Nederlandse cultuur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl