NOS NieuwsAangepast

Minister Financiën Cyprus stapt op

De Cypriotische minister van Financiën Michalis Sarris heeft zijn ontslag aangeboden aan president Nicos Anastasiades. Die heeft het ontslag aanvaard. Sarris zegt dat zijn vertrek te maken heeft met het onderzoek naar de bankencrisis op Cyprus. "Om de onderzoekers te helpen, lijkt het mij de juiste beslissing om mijn functie ter beschikking te stellen."

Sarris maakte zijn opstappen bekend na gesprekken met de trojka (de Europese Commissie, het IMF en de ECB). Sarris zegt dat zijn vertrek te maken heeft met het onderzoek naar de bankencrisis op Cyprus.

Heffing spaarders

Vorige week werd het eiland gered van een faillissement. Europa leent 10 miljard euro aan Cyprus; de Cyprioten zelf moeten bijna zes miljard euro bijdragen. Plannen om dit geld bij elkaar te krijgen door alle spaarders te laten meebetalen, konden niet op veel steun rekenen en werden door het parlement weggestemd.

Uiteindelijk werd besloten dat spaarders die meer dan 100.000 euro wel flink moeten meebetalen. Spaarders bij de Bank of Cyprus kunnen tot 60 procent van hun geld kwijtraken. Cyprioten die hun geld bij de Laiki Bank hebben staan, zijn alles boven een ton kwijt.

Voordat Sarris minister werd, stond hij aan het hoofd van de Laiki Bank. Volgens Griekse media wordt Haris Georgiades de nieuwe minister van Financiën.

Schoonfamilie

Een Griekse krant meldt dat een bedrijf dat in handen is van de schoonfamilie van president Anastasiades, 21 miljoen euro heeft doorgesluisd naar de Laiki Bank in Londen.

Dat zou een paar dagen voor de Eurotop zijn gebeurd waarop werd besloten dat de banken op Cyprus dichtgingen. De president noemt de beschuldigingen laster. "Het is niets anders dan een poging de mensen af te leiden van degenen die aansprakelijk zijn voor het faillissement van de staat", zegt hij. De Griekse krant die het bericht bracht, is verbonden aan de communistische AKEL-partij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl