NOS NieuwsAangepast

Meer scholen met geldproblemen

Steeds meer scholen in het basis- en voortgezet onderwijs staan onder verscherpt toezicht vanwege financiële problemen, blijkt uit cijfers van de Onderwijsinspectie. Het Onderwijsblad van de Algemene Onderwijsbond (Aob) heeft die cijfers opgevraagd.

Een half jaar geleden werden 12 scholen extra in de gaten gehouden. In november was dat aantal al gestegen naar 19. Nu houdt de inspectie 26 instellingen extra in de gaten.

Volgens de Aob is de financiële situatie op sommige scholen nadelig voor het onderwijs. Zo komt de bond situaties tegen waarin oude lesmodules worden gebruikt. Voor bijvoorbeeld reparaties aan gebouwen heeft het geldgebrek meestal geen directe gevolgen, omdat de gebouwen vaak worden beheerd door de gemeente.

Faillissement

Voor de PC Schoolvereniging in Leiderdorp is de situatie ernstig. Die vereniging van vijf protestantse basisscholen moet nog voor de zomer drastisch bezuinigen om het hoofd boven water te houden. Lukt dat niet, dan volgt een faillissement.

Dat gebeurde eerder in Maarssen bij basisschool De Regenboog. Die ging in 2011 failliet, maar maakte een jaar later een doorstart onder een andere naam. Dat lukte omdat de school na het faillissement werd overgenomen door een ander bestuur. Anders had het personeel op straat gestaan en hadden de kinderen naar een andere school gemoeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl