NOS NieuwsAangepast

Noord-Korea herstart kernreactor

Noord-Korea brengt alle installaties in het nucleaire complex Yongbyon weer in bedrijf. Dat heeft het staatspersbureau van het land bekendgemaakt. De reactor was in 2007 gesloten in het kader van ontwapeningsoverleg, dat daarna in een impasse raakte.

De Noord-Koreaanse bekendmaking verhoogt de spanning in de regio verder.

Kim Jong-un, de leider van Noord-Korea, ziet kernwapens als een garantie voor vrede. In een rede tot de communistische partij die vandaag werd gepubliceerd, zegt hij dat de nucleaire kracht van Noord-Korea een afschrikkende werking heeft en dat kernwapens de soevereiniteit van het land garanderen.

Wapenwedloop

Kim hield de toespraak zondag. Hij zei ook dat het nucleaire programma de economische ontwikkeling van Noord-Korea bevordert. Hij beschuldigde Zuid-Korea en de Verenigde Staten ervan dat die Noord-Korea willen meeslepen in een wapenwedloop, waardoor de economische ontwikkeling van zijn land geremd wordt.

Kernproef

In de afgelopen dagen liet Noord-Korea oorlogszuchtige taal horen, uit woede over de gezamenlijke legeroefening van Zuid-Korea en de Verenigde Staten en de VN-sancties tegen het land om de kernproef van februari.

Zuid-Korea reageerde fel. President Park kondigde aan dat op iedere Noord-Koreaanse provocatie een onverbiddelijk militair antwoord zal volgen, "zonder de politieke gevolgen daarvan af te wegen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl