NOS NieuwsAangepast

Karzai: NAVO faalt in Afghanistan

President Karzai van Afghanistan heeft de NAVO een gebrek aan daadkracht en strategie verweten. In een interview met de Süddeutsche Zeitung zegt Karzai dat de NAVO niets heeft gedaan tegen de trainingskampen van terroristen in het land.

Ook tegen de schuilplaatsen in buurland Pakistan is niet opgetreden, terwijl dat de kern van het veiligheidsprobleem in de regio is, zegt Karzai. Hij vraagt zich hardop af hoe de NAVO ooit resultaten wil boeken als het probleem niet bij de wortel wordt aangepakt.

Respectloos

Karzai beklaagt zich verder over de "respectloze" manier waarop zijn regering door het Westen wordt behandeld. "We willen worden behandeld als bondgenoten en niet als een voorwerp", zegt hij.

De NAVO heeft sinds 2003 het commando over de buitenlandse troepenmacht in Afghanistan. Volgend jaar trekt het bondgenootschap zich terug. Ook de ambtstermijn van Karzai eindigt dan.

Complot met de Taliban

Karzai uitte de laatste tijd vaker kritiek op de NAVO, onder meer na luchtaanvallen waarbij burgers waren omgekomen. Vorige maand beschuldigde hij de Verenigde Staten van een complot met de Taliban. Die zouden aanslagen plegen om aan te tonen dat militaire aanwezigheid nog steeds nodig is.

NAVO-topman Rasmussen reageerde woedend; hij benadrukte dat meer dan 3000 militairen hun leven hebben gelaten voor de Afghanen. Later zei Karzai dat hij verkeerd was geïnterpreteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl