NOS NieuwsAangepast

'Zorgen om quotum gehandicapten'

Bedrijven en overheden verwachten problemen met het vervullen van vacatures als het kabinet een minimumgrens stelt aan het aantal gehandicapte werknemers. Dat schrijft Trouw na een rondgang onder 25 werkgevers.

In het plan van staatssecretaris Klijnsma staat dat vanaf 2021 bij bedrijven met meer dan 25 medewerkers minimaal 5 procent van het personeelsbestand moet bestaan uit mensen met een handicap. Voor iedere werknemer die ze tekort komen, moeten ze een boete van 5000 euro betalen.

Privacywetgeving

Veel werkgevers zouden dan massaal gehandicapten in dienst moeten nemen. Bovendien weten ze niet hoeveel medewerkers met een beperking er al zijn. Volgens de krant staat de privacywetgeving het bedrijven niet toe om te registreren of werknemers een handicap hebben.

Naar schatting heeft 1 procent van de beroepsbevolking een handicap. Over het voorstel wordt gesproken met de sociale partners.

Klijnsma heeft volgens Trouw ook niet gespecificeerd welke handicaps en beperkingen onder de regeling vallen. De staatssecretaris zou het plan willen opnemen in een nieuwe wet die op 1 januari van kracht moet worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl