Anti-Israëlwet voor scholen Gaza

Leerlingen in de Gazastrook mogen voortaan geen contact meer hebben met Israëliërs. Ook worden jongens en meisjes op school definitief van elkaar gescheiden. Dat is het gevolg van strengere wetgeving die de Hamas-regering wil invoeren in het gebied.

Scholen die leerlingen aanmoedigen om de banden met Israël aan te halen, kunnen boetes tot 22.000 euro krijgen. Individuele onderwijzers riskeren celstraffen van maximaal 10 jaar.

De Gazastrook wordt al jaren geïsoleerd door Israël. Er is nauwelijks contact tussen Palestijnen in het gebied en Israëliërs. Ook is er op de meeste scholen al gescheiden onderwijs.

Palestijnse cultuur

Hamas, dat de regels in september wil invoeren, zegt dat het de Palestijnse cultuur in de wet wil verankeren. Ook zouden jongeren gewezen moeten worden op Palestijnse en islamitische principes. Critici verwijten Hamas dat het principes opdringt en de Gazastrook islamiseert.

De strengere wet heeft mogelijk gevolgen voor particuliere en christelijke scholen. De autoriteiten in Gaza zeggen dat ze het wetsontwerp met hen wilden bespreken, maar dat aanbod zou zijn afgeslagen.

Hamas regeert sinds 2007 in de Gazastrook. Een jaar eerder won het de verkiezingen van Fatah, de organisatie van de Palestijnse premier Abbas die regeert op de Westelijke Jordaanoever. Hamas-leider Mashaal, die de beweging vanuit Qatar leidt, werd gisteren herkozen. Mashaal leidt Hamas al sinds 1996.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl