NOS NieuwsAangepast

Vaticaanstad uit de euro: 1 april!

Googelen naar geurtjes, autoruiten op sterkte en Vaticaanstad verlaat de eurozone. In binnen- en buitenland verschenen in de aanloop naar 1 april weer talloze fantasieverhalen in de media.

Steeds vaker zitten commerciële bedrijven achter een 1-aprilgrap. Zo meldde Specsavers de komst van autoruiten die op sterkte geslepen zijn. Heineken hoopte dat de pers zou geloven dat bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam oude bierkelders zijn ontdekt. De lokale zender AT5 trapte erin.

Google lanceerde zogenaamd een zoekmachine met geurtjes. Wie bijvoorbeeld 'natte hond' intikt in het zoekvenster, zou even later de geur van een natte hond uit zijn computer krijgen.

Zwemrouteborden

Overheidsorganisaties doen ook een duit in het zakje. Zo heeft de gemeente Delfland bijeenkomsten georganiseerd voor mensen die de nieuwe zwemrouteborden voor vissen willen zien. De gemeente Kampen meldde dat een opgegraven scheepswrak uit de 15e eeuw voortaan dienst zal doen als kermisattractie.

De gemeente Rotterdam deed vorige week een officieel persbericht de deur uit waarin een 'Laurenskerkbelasting' werd aangekondigd. Om de noodlijdende kerk van de ondergang te redden, zouden alle eigenaren van gebouwen in de stad die hoger zijn dan de kerk een eenmalige heffing moeten betalen.

Willem van Oranje

Diverse media trapten vorige week in de 1-aprilgrap van het Meertens Instituut, dat bekendmaakte op zoek te zijn naar afstammelingen van Willem van Oranje. Voor Tweede Paasdag konden mensen een hoofdhaar opsturen.

En dan zijn er nog de grappen van eenlingen, zoals de Utrechter die de wereld wilde wijsmaken dat het nieuwe journalistieke platform DeCorrespondent een 1-aprilgrap was.

In Duitsland mailde iemand rond dat Radio Vaticaan had gemeld dat Vaticaanstad de eurozone verlaat. In het bericht stond verder dat deskundigen ervan uitgaan dat het ministaatje nu een muntunie aangaat met Zwitserland.

Vlooien

De lastigste 1-aprilgrap (of niet) kwam van de Duitse vlooiencircusdirecteur Robert Birk. Hij zei dat de aanhoudende kou het leven heeft geëist van 300 vlooien. Hij voegde eraan toe dat het géén 1-aprilgrap was, maar door de NOS geraadpleegde deskundigen trekken zijn lezing in twijfel.

Het Duitse persbureau DPA weet echter te melden dat het verhaal toch klopt: een professor uit Düsseldorf zegt dat vlooien inderdaad kwetsbaar zijn voor de kou. Sterker nog: hij zou de vlooiencircusdirecteur aan vijftig vervangende vlooien hebben geholpen, zodat zijn voorstelling kon doorgaan. Zou het echt?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl