NOS NieuwsAangepast

Welke landen willen schaliegas?

Steeds meer landen in Europa denken na over de winning van schaliegas. Frankrijk heeft besloten geen boringen meer te doen naar het gas dat tot kilometers onder de grond in leisteenlagen opgeslagen ligt. Te gevaarlijk, vinden de Fransen.

Oostenrijk vindt de winning, als gevolg van strenge milieuwetgeving, niet rendabel. Engeland deed proefboringen, stopte na aardschokken, maar wil de boringen toch weer hervatten. Spanje gaat boren naar schaliegas in de hoop dat dit (een deel van) de oplossing van de economische crisis is.

Angst

Nederland wacht op uitkomsten van een onderzoek dat wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Dat moet voor- en nadelen van proefboringen in de Noordoostpolder (bij Marknesse) en in Noord-Brabant (bij Boxtel) op een rij zetten.

Milieudefensie, bij het onderzoek als begeleider, vreest nu al dat te veel wordt aangestuurd op een positieve uitkomst, op proefboringen dus, en dreigt daarom uit de klankbordgroep te stappen.

Polen is in Europa koploper op het gebied van schaliegas. Milieuprotest speelt geen rol, proefboringen zijn er volop gaande.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl