"Eerste Divisie moet op de schop"
De Jupiler League moet de komende jaren op de schop gaan.
Er zijn plannen voor een nieuwe regeling voor promotie en degradatie en het aantal clubs wordt in eerste instantie teruggebracht naar zestien. Tevens staat de vaste speeldag (vrijdagavond) ter discussie.
Volgens operationeel directeur Jelle Beuker van de Jupiler League staan de clubs nu voor belangrijke keuzes. "Er gaat sowieso wat veranderen", zegt hij.
Mogelijk zullen de belofteteams van grote clubs als PSV, Ajax en Feyenoord uitkomen in de nieuwe eerste divisie. Volgens Beuker hebben die clubs daar wel oren naar.
Verder zijn er veranderingen op komst wat betreft het aantal contractspelers. De clubs besluiten komende week gezamenlijk of ze minder spelers in dienst gaan nemen. Nu is elke betaaldvoetbalclub verplicht om zestien spelers onder contract te hebben.
Deeltijd en voltijd
In de Topklasse, het hoogste amateurniveau, zijn er veel deeltijdcontracten, zodat voetballers naast het voetbal een maatschappelijke carrière kunnen hebben. Voor veel Topklasse-clubs is het minimum van zestien contractspelers een beletsel om promotie te ambiëren, zegt Jonker.
Tegelijkertijd wijst de directeur op het belang van voltijdcontracten. "Neem bijvoorbeeld FC Oss, dat een paar jaar geleden degradeerde naar de Topklasse."
"Die bleven vijf keer in de week trainen en uit de statistieken blijkt dat ze de meeste wedstrijden in de laatste tien minuten beslisten. Dat is voetbaltechnisch gezien een goed argument om spelers een voltijdcontract te geven", zegt Beuker.
Vrijdagavond
Verder twijfelt Beuker aan de vrijdagavond als vaste speeldag. Een van de argumenten om daar destijds voor te kiezen, was dat op vrijdagavond op plaats was voor tv-uitzendingen van de wedstrijden. "Maar de tv-uitzendingen zijn nu op zaterdag", zegt Beuker. "Dus dat argument vervalt."
Hij realiseert zich dat clubs intussen wel gehecht zijn aan de vrijdagavond, maar wijst erop dat bijvoorbeeld de zaterdag meer gezinnen met kinderen naar het stadion zou trekken.
Financieel aantrekkelijker
En er wordt gesproken over de degradatieregeling. Er is een mogelijkheid om te degraderen naar de Topklasse, maar aan de andere kant van de streep wil niemand promoveren.
"Dat is gek en dat moet echt veranderen. Dat lukt pas als de eerste divisie aantrekkelijk is. Dus moet je het financieel aantrekkelijk maken om te promoveren, maar dat kost tijd. We hebben bijna zestig jaar lang een strenge scheiding gehad tussen amateur- en beroepsvoetbal. Dat los je niet in een week op."
Beuker is optimistisch over de gesprekken die komende weken worden gevoerd. "Het nadeel is dat we een corporatie zijn en dus bij meerderheid moeten besluiten, maar het voordeel is dat besluiten wel worden gedragen. De Jupiler League blijft bestaan, alleen de vorm zal iets anders, misschien iets moderner zijn."