Birma: vandaag weer vrije kranten

Voor het eerst in bijna vijftig jaar verschijnen vandaag in Birma kranten van private uitgevers. Tot nu toe waren alleen door de staat gecontroleerde dagbladen toegestaan.

De Birmese regering maakte eind vorig jaar bekend particuliere kranten vanaf 1 april toe te staan. Zestien uitgevers vroegen een vergunning aan en kregen die ook. Vier daarvan hadden hun zaken snel genoeg op orde om vandaag hun krant uit te kunnen brengen.

Dictatuur

Voor 1964 waren er veel verschillende private dagbladen in Birma. Ze verschenen in het Birmees, Engels, Indiaas of Chinees. De militaire dictatuur nationaliseerde destijds alle kranten.

Onder de laatste dictator Than Shwe had Birma drie officiële kranten. Journalisten van andere media werden volgens mensenrechtenorganisaties afgeluisterd, gemarteld of opgepakt.

Hervormingen

De nieuwe regels passen in het beleid van president Thein Sein, die sinds 2011 aan de macht is. Hij voerde in hoog tempo democratische en economische hervormingen door. Afgelopen zomer werd de censuur officieel afgeschaft.

De terugkeer van de vrije kranten valt samen met het eenjarig jubileum van oppositieleider Aung San Suu Kyi in het Birmese parlement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl