NOS NieuwsAangepast

Kamer verward over kleding 30/4

Door politiek redacteur Bernice Willemsen

De kledingvoorschriften voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander hebben veel vragen opgeroepen in de Tweede Kamer.

In de officiële uitnodiging voor de bijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam staat 'jacquet of donker pak' voor heren en 'middagtoilet' voor dames. Kamerleden vragen zich af wat er dan precies gedragen moet worden.

Bij sommige partijen - VVD, CDA, PvdA, D66 en SGP - zijn de kledingvoorschriften de afgelopen dagen in de fractievergadering besproken. Vooral de uitvoering van het jacquet roept bij sommige Kamerleden vragen op.

Grijs vest

Volgens de etiquette moet onder een zwarte jas een zwart vest gedragen worden. Dat was het gangbare tenue bij de inhuldiging van koningin Beatrix in 1980. Maar het grijze vest kan inmiddels ook, weet VVD-Kamerlid van der Steur.

"Het is een lastige discussie", zegt Van der Steur. "Het zwarte vest wordt steeds meer geassocieerd met begrafenissen en het grijze vest met feestelijkheden, plechtigheden en huwelijken."

Ribfluwelen pak

Van der Steur is dé etiquette-expert in de Tweede Kamer en kreeg de afgelopen dagen allerlei vragen van collega's over de juiste das, de kleur van het vest en de exacte uitvoering van een middagtenue. Van der Steurs voorvader vestigde zich in 1789 als kleermaker en zijn vader heeft het boekje 'Kleding wetenswaardigheden' geschreven.

De VVD kiest unaniem voor een grijs vest, net als de fracties van CDA, D66 en SGP. Bij de PvdA is het een vrije kwestie, net als in 1980. Destijds kwam een enkele sociaaldemocraat in een ribfluwelen pak de kerk in.

Bij de SP-mannen wordt het waarschijnlijk een donker pak. "We gaan onze Kamerleden niet op kosten jagen", zegt SP-leider Roemer. Fractievoorzitter Krol van 50-Plus is er nog niet helemaal uit. Hij denkt aan een net pak. "Een jacquet zou ik niet doen. Het zit niet lekker en staat voor geen meter", zegt Krol.

'Lastige zoektocht'

Volgens Van der Steur is het kledingvoorschrift voor de vrouwen niet eenvoudig. "Een middagtoilet is eigenlijk een rok tot op de knie, met bedekte armen en zonder decolleté. Het lijkt op een schort, maar dat is het niet. Je kunt er wel wat van maken."

PVV-Kamerlid Agema spreekt over een "lastige zoektocht". "Na wat gegoogel kom je er wel uit". Ze weet nog niet of ze een hoed gaat dragen. Het mag wel, maar het is - zo zeggen weer de voorschriften - "minder wenselijk in verband met de herkenbaarheid tijdens het afleggen van de eed of de belofte".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl