NOS NieuwsAangepast

Sobere paaszegen van nieuwe paus

Op het Sint-Pietersplein in Rome heeft de nieuwe paus Franciscus de paasmis opgedragen. Vele tienduizenden rooms-katholieken en andere belangstellenden hadden zich al uren van tevoren verzameld. Tijdens de mis groeide de massa aan tot 250.000 mensen.

Het weer was de nieuwe paus goedgezind. Vannacht regende het hevig in Rome, maar vanochtend was het droog, met af en toe wat zon.

Na afloop van de mis reed de paus in een open auto over het Sint-Pietersplein, waar het publiek met vlaggen uit tal van landen zwaaide. Onderweg stopte Franciscus om kleine kinderen te begroeten. Ook pakte hij een shirtje aan van San Lorenzo, de favoriete voetbalclub van de paus in Argentinië.

Urbi et Orbi

Daarna volgde het Urbi et Orbi vanaf het balkon van de Sint-Pieter. De paus stond stil bij diverse brandhaarden in de wereld. Zo sprak hij over het conflict tussen Israël en de Palestijnen, de oorlog in Syrië en de gespannen situatie op het Koreaanse schiereiland.

Anders dan zijn voorgangers wenste hij de gelovigen niet in tientallen talen een gezegend Pasen. Het Vaticaan had wel een lijst voorbereid met paasgroeten in 65 talen, maar de paus las ze niet voor. Hij bedankte wel voor de bloemen uit Nederland, maar deed dat in het Italiaans. Het 'bedankt voor de bloemen' dat zijn voorgangers Johannes Paulus II en Benedictus XVI altijd uitspraken, bleef achterwege.

Nederlandse bloemen

Traditioneel hadden Nederlandse bloementelers de aankleding van het Sint-Pietersplein verzorgd. Op het plein stonden tienduizenden narcissen, hyacinten, rozen en lelies, in vooral geel en wit. Ter afsluiting sprak de paus de zegen 'Urbi et Orbi' uit 'Voor de stad en voor de wereld'.

Voor Jorge Bergoglio was het de eerste keer dat hij de mis als paus opdroeg. Ruim twee weken geleden werd hij tot opvolger van Benedictus gekozen, die vrijwillig terugtrad. Traditiegetrouw trekt de nieuwe paus zich na de drukke Paasdagen terug in zijn buitenverblijf in Castel Gandolfo, maar dat gebeurt dit keer niet. Benedictus verblijft daar nog, en Franciscus blijft daarom gewoon in het Vaticaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl