NOS NieuwsAangepast

Eerste paasmis voor nieuwe paus

Paus Franciscus zal vandaag de paasmis opdragen in de Sint-Pieter in Rome. Gisteravond was daar de paaswake. Franciscus, die ruim twee weken geleden tot paus werd gekozen, liep door een donkere kerk. Dat symboliseerde de duisternis die in de graftombe van Jezus heerste voor zijn wederopstanding. De Sint-Pieter werd verlicht door kaarsen van de duizenden gelovigen. Pas daarna ging het licht aan.

Gisteravond viel opnieuw op dat paus Franciscus een voorliefde heeft voor kortere missen dan zijn voorganger. Onder Benedictus duurde de mis vorig jaar drie uur, nu nog geen 2,5 uur. Verder stond de paus, waar zijn voorgangers op een troon zaten. Franciscus riep de gelovigen op niet bang voor God te zijn en het vertrouwen niet te verliezen door de beproevingen van het dagelijks leven.

Urbi et Orbi

Bij de viering op het Sint-Pietersplein worden later vandaag tienduizenden rooms-katholieken verwacht. De paus zal dan ook het 'Urbi et Orbi' uitspreken, de zegen 'Voor de stad en voor de wereld'.

Traditioneel wenst de paus de gelovigen dan ook in tientallen talen een gezegend Pasen, waarbij Nederland ook altijd wordt bedankt voor de bloemen. Of dat nu weer gebeurt, is niet duidelijk. Kardinaal Bergoglio heeft sinds zijn uitverkiezing tot paus nog nauwelijks in vreemde talen gesproken, zelfs niet in zijn moedertaal, het Spaans.

Traditioneel trekt de paus zich na de drukke paasdagen terug in zijn buitenverblijf Castel Gandolfo. Ook dat gaat dit keer anders, omdat daar de oude paus, Benedictus, nog verblijft. Franciscus heeft aangegeven gewoon in het Vaticaan te blijven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl