NOS NieuwsAangepast

N-Korea: handelen als in oorlogstijd

Noord-Korea heeft gezegd dat het vanaf nu alle Koreaanse kwesties behandelt alsof beide landen daadwerkelijk in staat van oorlog zijn. Dat heeft het regime via staatsmedia laten weten.

Zuid-Korea zegt in een reactie de bedreiging niet als "iets nieuws" te zien. Een woordvoerder van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad NSC zegt dat de VS kennis heeft genomen van berichten over "een nieuwe en niet-constructieve verklaring van Noord-Korea". "We nemen deze dreigementen serieus en blijven in nauw contact met onze bondgenoot Zuid-Korea", zei de NSC-woordvoerder.

Kernproef

Officieel zijn Noord- en Zuid-Korea nog in staat van oorlog. De Koreaanse oorlog eindigde in 1953, maar een vredesverdrag is nooit getekend. De spanning op het Koreaanse schiereiland is sterk opgelopen sinds Noord-Korea een derde kernproef hield op 12 februari van dit jaar.

Die proef werd door de internationale gemeenschap scherp veroordeeld en er volgden sancties. Noord-Korea voerde daarna de retoriek sterk op. Begin deze maand dreigde het land al met een preventieve nucleaire aanval op het Westen.

Militaire oefeningen

De laatste dagen houden de VS en Zuid-Korea militaire oefeningen. Daarbij stuurde de VS twee bommenwerpers naar het Koreaanse schiereiland. Daarop reageerde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un door de raketten van het land in staat van paraatheid te laten brengen.

Rusland zei gisteren bang te zijn dat het conflict tussen de internationale gemeenschap en Noord-Korea uit de hand loopt. Minister Lavrov van Buitenlandse Zaken riep alle betrokken partijen op geen militaire actie te ondernemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl